sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Valea Cernei - "Cerna Sat - Cheile Corcoaia - Lacul Valea lui Iovan"

In satul Cerna se poate ajunge din DN67D, de la o intersectie aflata cam la jumatatea distantei dintre Baia de Arama si Baile Herculane (exista indicator). Drumul spre sat trece prin Cheile Cernei, este forestier, dar practicabil pentru orice tip de masina. Peisajul superb, dupa cum se vede si in fotografiile de mai jos. Zona inca nu este exploatata turistic, abia acum se mai construiau ceva pensiuni. Satul Cerna mi-a placut foarte mult, face parte din categoria locurilor unde m-as retrage la o anumita varsta. In mijlocul satului troneaza un iaz - am dedus noi - cu cateva casute in jurul lui, nu stiu daca se poate sta acolo, dar asa parea.
Imediat ce se iese din Cerna Sat, pe partea dreapta se gaseste un perete din beton, care n-ar avea ce cauta acolo. La aproximativ 100 de metri in spatele acestui perete se afla Cheile Corcoaia sau Cheile Corcoaiei. Sunt foarte spectaculoase, desi foarte scurte, iar pe o portiune de 50-100 metri se merge chiar prin tunelul sapat de apa in stanca. A fost amenajata si o balustrada de sustinere, pentru a elimina orice fel pericol.
Dupa ce vizitezi Cheile Corcoaia ai doua variante: te intorci inapoi multumit de ce ai vazut sau te aventurezi mai departe pana la Barajul Lacul Valea lui Iovan. Drumul nu este foarte bun, dar practicabil, iar privelistea este incantatoare.
Dupa baraj nu ne-am mai aventurat, traseul devenind o aventura 4x4 ce traverseaza Muntii Retezat-Godeanu si duce pana la Petrosani.
Drumul, desi forestier, are oficial rang de drum national DN66A! I se mai spune Drumul lui Basescu pentru ca, pe vremea cand era ministrul Transporturilor, a vrut sa-l reabiliteze si sa-l transforme intr-un alt Transfagarasan. ONG-urile de mediu s-au opus, proiectul s-a blocat prin instante, iar apoi a fost abandonat. Totusi s-a reabilitat portiunea cuprinsa intre Campu lui Neag si pana la intrarea in munti, in preajma Parcului National Retezat. Acum 4 ani am fost pe acolo si imi aduc aminte ca drumul era perfect, acum nu mai garantez...

Va urma: Valea Cernei - "Cheile Tasnei - Moara Dracilor (via Gaura Fetei)"



sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Valea Cernei - "Cheile Nerei - Beusnita"

Ne-am gandit mult unde sa ne petrecem cele cateva zile libere de care dispuneam pe la inceputul toamnei. Intr-un final ne-am hotarat sa mergem in Maramures, tineam foarte mult sa vad Memorialul Durerii de la Sighet, aveam si ceva trasee prin zona, ce sa mai ... suna irezistibil. Numai ca vemea ne-a luat prin surprindere, deh ... cine se gandea ca toamna ploua :).
Asa ca ne-am reorientat in ultima clipa si am ales zona ce se anunta cea mai putin ploioasa in zilele ce urmau. Si uite asa am ajuns pe Valea Cernei. Recunosc ca am am fost putin dezamagita la inceput, nu documentasem foarte mult traseele din zona si vedeam in fata ochilor doar Baile Herculane, pe care le-am vizitat acum ceva timp si nu am ramas cu o impresie prea placuta.

Tot drumul ne-am gandit ce sa vizitam pe acolo, mai ales ca ploua si nu stiam daca intr-adevar se va opri a doua zi, asa cum amabil ne informase Busu... Macar ne odihnim, gandeam noi cu MARE dezamagire.

Dupa o mica oprire in Targu Jiu pentru a vizita minunatiile lui Brancusi si dupa o serie de peripetii legate de cazare (pensiunea la care ne doream sa stam era ocupata pentru urmatoarele doua zile), seara ne gaseste intr-o camera rece de hotel, amandoi curiosi de cum se anunta vremea pentru a doua zi. Si ce sa vezi, soc si groaza, iar ploua :(. 
Eh, daca tot ploua si daca tot suntem atat de aproape (vorba vine, erau vreo 140 de km) de Cheile Nerei - Beusnita, hai sa dam o fuga pana acolo, sa ne familiarizam putin cu zona, mai ales ca este pe lista noastra de viitoare drumetii. 

Am trecut intai pe la Cascada Beusnita si al sau Izbuc - locul 1 in clasamentul "Opt cascade unice din lume" realizat de catre The World Geography - nu si locul 1 in preferintele noastre, dar deh, nu suntem experti :).

Dupa ce ne-am clatit ochii si obiectivul aparatului foto, am plecat spre Sasca Montana pentru un mic popas. Ne-am oprit la pensiunea si restaurantul "La vechea moara". Mi-a placut foarte mult cum arata restaurantul, nu mi-a placut mancarea si nici nu ma pot exprima cu privire la cazare (daca imi aduc bine aminte parca era 110 lei/ camera). Dupa ce ne-am relaxat putin la caldura sobei si dupa ce am admirat colectia de vechituri a gazdelor, am plecat spre Podul Beiului, locul de unde pleaca toate traseele din Cheile Nerei - Beusnita. 
Noi ne-am aventurat doar pana la Pastravarie (nu stiu daca are un nume; se poate ajunge si cu masina - drum forestier), de acolo se pleaca in traseu spre lacul Ochiul Beiului. Era deja 5 p.m., trebuia sa facem cale intoarsa pana in Herculane, era nor si ploua, asa ca nu ne prea ardea de nicio drumetie - mai ales una impanata cu vipere. 

La Podul Beiului gasiti indicatoare explicite spre toate locatiile din Cheile Nerei - Beusnita, foarte utile pentru "traseisti". (foto mai jos). Ne-a placut ce am vazut, asa ca ne vom intoarce  bucurosi pentru a explora mai mult zona. 
Iar eu voi lua dupa mine si fobia de serpi si orice alta taratoare, ca sa nu ma plictisesc! :)

Va urma: Valea Cernei - "Cerna Sat - Cheile Corcoaia - Lacul Valea lui Iovan (drumul lui Basescu!)"