sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Valea Cernei - "Cerna Sat - Cheile Corcoaia - Lacul Valea lui Iovan"

In satul Cerna se poate ajunge din DN67D, de la o intersectie aflata cam la jumatatea distantei dintre Baia de Arama si Baile Herculane (exista indicator). Drumul spre sat trece prin Cheile Cernei, este forestier, dar practicabil pentru orice tip de masina. Peisajul superb, dupa cum se vede si in fotografiile de mai jos. Zona inca nu este exploatata turistic, abia acum se mai construiau ceva pensiuni. Satul Cerna mi-a placut foarte mult, face parte din categoria locurilor unde m-as retrage la o anumita varsta. In mijlocul satului troneaza un iaz - am dedus noi - cu cateva casute in jurul lui, nu stiu daca se poate sta acolo, dar asa parea.
Imediat ce se iese din Cerna Sat, pe partea dreapta se gaseste un perete din beton, care n-ar avea ce cauta acolo. La aproximativ 100 de metri in spatele acestui perete se afla Cheile Corcoaia sau Cheile Corcoaiei. Sunt foarte spectaculoase, desi foarte scurte, iar pe o portiune de 50-100 metri se merge chiar prin tunelul sapat de apa in stanca. A fost amenajata si o balustrada de sustinere, pentru a elimina orice fel pericol.
Dupa ce vizitezi Cheile Corcoaia ai doua variante: te intorci inapoi multumit de ce ai vazut sau te aventurezi mai departe pana la Barajul Lacul Valea lui Iovan. Drumul nu este foarte bun, dar practicabil, iar privelistea este incantatoare.
Dupa baraj nu ne-am mai aventurat, traseul devenind o aventura 4x4 ce traverseaza Muntii Retezat-Godeanu si duce pana la Petrosani.
Drumul, desi forestier, are oficial rang de drum national DN66A! I se mai spune Drumul lui Basescu pentru ca, pe vremea cand era ministrul Transporturilor, a vrut sa-l reabiliteze si sa-l transforme intr-un alt Transfagarasan. ONG-urile de mediu s-au opus, proiectul s-a blocat prin instante, iar apoi a fost abandonat. Totusi s-a reabilitat portiunea cuprinsa intre Campu lui Neag si pana la intrarea in munti, in preajma Parcului National Retezat. Acum 4 ani am fost pe acolo si imi aduc aminte ca drumul era perfect, acum nu mai garantez...

Va urma: Valea Cernei - "Cheile Tasnei - Moara Dracilor (via Gaura Fetei)"



3 comentarii:

  1. Şi noi am fost pe acolo, însă mai departe de sfârşitul asfaltului n-am mai avut curaj şi nici timp să mergem. Zona e superbă, dacă ar fi fost în Austria, ar fi beneficiat de infrastructură adevărată. Iar dacă Băse ar fi avut sânge-n instalație precum înaintaşul lui care a construit Transfăgărăşanul, am fi avut acum mai multe drumuri peste munți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Sorin, sunt total de acord cu tine. Numai ca noi doar asa stim sa ne "protejam natura". Ei zic ca nu avem ce cauta cu masinile, gratarele, manelele pe acolo. Eu zic sa-l faca cu taxa, asa nu o sa se duca oricine si ramane doar la rang de drum turistic, sa puna interdictie la gratare si manele si amenzi usturatoare pentru cei care totusi insista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere