sâmbătă, 26 martie 2011

Park Guell

Parcul Guell, o alta capodopera a lui Gaudi, s-a vrut initial a fi un cartier rezidential pentru aristocratii orasului, idee initiata de Eusebi Guell si predata spre executie lui Gaudi. Localizarea parcului, in partea superioara a colinei El Carmel in districul Gracia al Barcelonei, era ideala pentru a simboliza ascensiunea spre paradis, numai ca bogatii Barcelonei nu au prea fost interesati de retragerea departe de oras, intr-o zona rustica, idilica. Astfel ca planul maret a dat gres, Park Guell a ajuns in posesia Primariei si pastrat ca parc public, spre deliciul vizitatorilor.
Parcul este superb, imbina perfect spatiile verzi cu elemente arhitecturale de mare efect iar localizarea lui ofera oportunitatea de a vedea Barcelona de sus, in toata splendoarea ei.
L-am vizitat in sens invers, adica de la iesire spre intrare pentru ca asa am fost indrumati de gps, probabil ca stia el mai bine ca la intrarea principala nu aveam nicio sansa sa urcam toate treptele alea cu masina :).

Privelistea din spatele parcului:

Crucea, punctul cel mai inalt al parcului:

Sagrada Familia vazuta de la inaltime:

Si Parcul Guell vazut de la aceasi inaltime:

Sala celor 100 de coloane (in realitate sunt 86) trebuia sa fie piata zonei rezidentiale:

Celebra Salamandra, o emblema a Barcelonei:

Sala celor 100 de coloane vazuta de jos:

Panorama din casuta muzeu:

Barcelona, pe timpuri:

Cam asta vezi la intrarea principala in Park Guell:


Casutele din turta dulce :) care stau de straja la intrarea principala

Tavanul ondulat, din mozaic, cu diferite incrustatii in forma de spirala, al Salii celor 100 de coloane:

Pentru a asigura o buna legatura intre diferite parti si nivele ale parcului, Gaudi a construit o adevarata retea de drumuri si viaducte, folosind doar piatra din parc; a iesit ce vedeti mai jos (Bugadera path):








Cartea de oaspeti :) :


Stairway to Heaven:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu