luni, 20 iunie 2011

Cetatea Poenari


Se afla in judetul Arges in apropierea barajului Vidraru, in varful muntelui Cetatuia.
Rolul cetatii a fost de a asigura refugiu pentru domnitorul Vlad Tepes si de a adaposti o mica garnizoana, fiind construita pe post de fortareata contra otomanilor. Dupa anul 1550 a fost abandonata, in pezent fiind in stadiul de ruina. In urma cutremurului din 1915, o portiune a zidului s-a prabusit impreuna cu stanca pe care se sprijinea. Ultima "restaurare" dateaza din anul 1972.

Scurte povestioare legate de originea si detaliile acesteti constructii intalniti din loc in loc, pe parcursul celor 1480 de trepe pe care trebuie sa le urcati pentru a ajunge la Cetate.

Urcusul este foarte greu (pentru sedentari :D) dar merita tot efortul:  ruinele sunt... ruine, in schimb privelistea este superba. La intrarea in cetate exista, pe un zid, o mica legenda explicativa a structurii vechii cetati, asta ca sa-ti poti face o idee despre ce trebuia sa fie fiecare zid care a mai ramas.
Taxa de intrare este de 5 lei si se plateste undeva cu aproximativ 200 de trepte inainte de a ajunge la cetate, unde gasiti un nene care mai vinde suveniruri si apa, si care, cu zambetul pe buze, iti spune ca face acest traseu de doua ori pe zi, de cinci ori pe saptamana ... Bravo lui, ce sa zic, se mentine. Acolo exista si o toaleta, prea ca la tara, dar deh ... astea`s conditiile, nu ne ridicam cu pretentii.

Sunt un pic nedumerita asupra denumirii, nu inteleg daca numele oficial este de Poenari sau Poienari ... daca stie cineva ... Ambele denumiri sunt folosite atat pe site-urile de specialitate cat si pe panourile "oficiale" amplasate spre si in Cetate.

Cetatea Poenari vazuta de jos
scarile spre cetate
bucurie maxima: am facut peste un sfert de traseu
si mai multe scari ...
priveliste de la treapta ...
priveliste de la o alta treapta ... 
priveliste de la Cetate
cand am ajuns, am fost intampinati cu drag :)
Cetatea Poenari
cam asta se vede de sus
 Cetatea Poenari
Cetatea Poenari
Cetatea Poienari
se vede drumul spre Vidraru
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari
privata
aceleasi scari, dar la coborat ... a fost floare la ureche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu