vineri, 27 decembrie 2013

Valea Cernei - "Cheile Tasnei - Moara Dracilor"

Daca ajungi pe Valea Cernei cu scopul de a face drumetii, atunci trebuie neaparat sa stai la Pensiunea Dumbrava. Si asta nu numai pentru ca ar fi cea mai cea din zona, ci si pentru ca intalnesti acolo niste oameni minunati, dornici sa te ajute, sa te informeze si sa-ti acorde toata atentia de care ai nevoie. D-na Alina Dumbrava si sotul ei au fost cei care ne-au ajutat si ne-au indrumat in alegerea drumetiilor montane si, ca bonus, am primit si cateva istorioare despre fiecare loc ce avem sa-l exploram.
Eu una nu as fi ales Cheile Tasnei, eram setata pe Crovurile Mehedintilor sau Varful lui Stan, dar dl Dumbrava ne-a convins ca nu vom regreta niciun moment . Si asa a si fost.

Traseul, marcat cu cruce albastra, porneste chiar din spatele pensiunii si urca prin padure aproximativ 30-40 minute, depinde de rezistenta fiecaruia. Odata iesiti din padure, intram pe cararea sapata in piatra ce a fost odata granita dintre imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca. Inca se vad  urmele gaurilor in care se baga apa sub presiune pentru a sparge stanca..., rugati-l pe dl Dumbrava sa va povesteasca, este un adevarat wikipedia al zonei :). Cararea pe care se merge prin stanca are pana intr-un metru latime, intr-o parte fiind peretele muntelui, iar in cealalata haul. Imediat dupa hau se ridica un perete imens de stanca care iti creaza o mica senzatie de claustrofobie, cel putin mie asa mi s-a intamplat. Am stat putin pe ganduri pana sa trec mai departe... aveam in cap numai imagini cu vipere care ma atacau din partea stancoasa si cu mine aruncand-ma spre hau pentru a scapa de ele :)). Da, pana si eu, cu toata fobia mea de taratoare, mi-am dat seama cat de aberant era, asa ca am continuat traseul care coboara prin stanca, spre albia Tasnei, si ne duce spre formatiunea stancoasa ce poarta numele de Gaura Fetii. Dl Dumbrava ne povestise deja despre ea, asa ca am recunoscut-o imediat. Povestioara ei este tragica si implica o fata, o casatorie impusa si o sinucidere, asa ca nu va ganditi la alte semnificatii, chiar daca asemanarile sunt evidente :).

Dupa ce se trece peste Gaura, se intra in linie dreapta spre Moara Dracilor - se numeste asa pentru ca se invarteste in sensul invers acelor de ceasornic. De aici noi am facut cale intoarsa, pentru ca mai aveam un alt traseu in plan pentru ziua respectiva, dar drumul duce catre localitatile Costesti si Izverna.
Stana din Poiana Tasnei, despre care este posibil sa gasiti informatii pe net, nu mai exista!

Tot traseul - Pensiunea Dumbrava - Cheile Tasnei - Gaura Fetii - Moara Dracilor si retur - l-am facut in 3h30m, cu tot cu pauze. Privelistea este salbatica si spectaculoasa, iar gradul de dificultate mic. In afara de urcusul prin padure, nu exista alte portiuni care sa va solicite prea mult.

Va urma: Valea Cernei - "Cascada Vanturatoarea"




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu