duminică, 1 septembrie 2013

Cabana Piatra Arsa - Hotel Pestera - Cabana Babele - Cabana Piatra Arsa

Ce faci cand te trezesti dimineata cu un chef nebun de duca, dar nu ai nimic planificat? Ce sa faci, pleci intr-o drumetie ad-hoc. Cauti repede ceva usurel, de scurta durata si cat mai aproape de casa, ca deh, nu pleci chiar devreme, si pornesti la drum.

Am cautat si am gasit: Cabana Piatra Arsa - Hotelul Pestera si retur. Din pacate nu am gasit prea multe detalii, locatiile faceau pare dintr-un traseu mai lung, ce pornea din Sinaia si nu am gasit un timp estimativ doar intre cele doua. Ne-am gandit ca nu are cum sa depaseasca 2h dus si inca 2h intors, asa ca plecam spre Drumul Babelor. Este in aceeasi stare ca si anul trecut, nu s-a mai schimbat nimic pe acolo, ba chiar anumite portiuni s-au surpat si astfel s-a mai ingustat putin. Si o mica atentionare personala soferilor ce strabat acest drum: asa cum ati invatat si la scoala, pe un astfel de drum prioritate are intodeauna cel care urca!!! Poate ne mai civilizam si noi in trafic, indiferent de ce masina conducem sau cat de lata avem ceafa!!!

Ajunsi la fata locului descoperim cu bucurie ca traseul dorit dureaza 1h30, asa ca  la ora 14:00 (destul de devreme pentru noi :) ) pornim, de unde se termina drumul asfaltat, spre Hotel Pestera si mai avem suficient timp si pentru retur.
Exista indicator, cred ca dupa cel de-al treilea stalp cu marcajul banda albastra, nu aveti cum sa-l ratati. Nu este nimic dificil in aceasta drumetie (cel putin pe timp de vara), o buna bucata de drum merge pe coama muntelui, dupa care se intra in padure. Eh, nu ne place padurea, ne-am convins inca odata, nu stii niciodata ce te pandeste printre copaci. Si cum suntem mereu in contratimp cu restul drumetilor, iarasi nu am intalnit nici tipenie de om pe acolo. Iar ne-am intrecut in vocalize care se pare ca au speriat ursul si am scapat si de data asta!
Ajunsi la destinatie intalnim cateva indicatoare care ne schimba si planul initial. De ce sa mergem 1h30 pe acelasi drum inapoi cand putem sa facem doar 2h pana la Babele? Si de acolo inca 1h pana la masina, hai ca parca suna bine si ne si incadram in timp, nu ne prinde noaptea pe traseu.

Zis si facut! Asa ca am urcat si am tot urcat de la 1.610m altitudine pana la Babele - 2.200m. Nu este periculos, dar urcusul este foarte solicitant. Cu toate ca m-am oprit de zeci, sute, mii de ori pana la destinatie (pauze de poze bineinteles, nu ca as fi avut nevoie de odihna) tot am respectat timpul de 2h, asa ca am fost foarte multumiti de noi!
Drumul duce prin Piciorul Babelor, pe cumpana dintre V. Sugarilor si V. Cocorei, dupa care urmeaza o zona de stanci in care am crezut ca o sa ne dam duhul, dar care au trecut atat de repede incat nici nu am avut timp sa ne plangem. Deja incep sa se vada Babele si cabana semn ca se apropie finalul urcusului.
Pana la Piatra Arsa mai facem inca 1h, asa ca dupa 5h de drumetie montana suntem din nou in drum spre "civilizatie".

Pe scurt:
Piatra Arsa - Hotel Pestera 1h30; deloc dificil, deloc periculos, se poate face de catre oricine atata timp cat este echipat corect.
Hotel Pestera -Cabana Babele 2h; nu este periculos, dar este solicitant pentru ca se urca in proportie de 90% din traseu. Zona de stanci trebuie tratata cu maxima atentie daca vreti sa coborati de la Babele spre Pestera.
Alte trasee posbile de la Hotel Pestera: spre Padina, spre Lacul Bolboci prin Cheile Tatarului, spre Cheile Zanoagei si Cabana Scropoasa, spre cabana Omu, spre Moieciu de Sus prin Valea Doamnelor.
Cabana Babele - Piatra Arsa (unde incepe drumul asfaltat) 1h, se coboara, nimic dificil. Atentie la jeep-urile care circula pe acolo, cu toate ca nu au voie! Cica amenda ar fi intre 5.000 si 10.000 de lei. Sunt curioasa cate amenzi s-au dat pana acum....








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu